Excellence Award Ceremony 2016
Excellence Award Ceremony for the Department of Geosciences
ביום ראשון 05.06.2016 נערך טקס מצטיינים ובוגרים של החוג למדעי כדור הארץ לשנה"ל תשע"ו.
כמידי שנה, היה זה מפגש חגיגי של סגל החוג, העובדים, התלמידים לתארים מתקדמים ובוגרים של החוג. בטקס הוענקו מלגות הצטיינות לתלמידי תואר שני ושלישי על הישגים לימודיים יוצאי דופן.
ד"ר ברוך זיו נתן הרצאה מעניינת ומדאיגה על התחממות של כדור הארץ והשפעתה על קיצוניות האקלים. הוא תיאר בהרחבה את התופעות הקיצוניות במזג האוויר שעלולות להחריף כתוצאה מהתחממות כדור הארץ (הקיץ בישראל התחמם בשתי מעלות בממוצע בארבעים השנים האחרונות). חלק מתופעות אלו הן התארכות ההפוגות בין אירועי הגשם, התקצרות עונת הגשמים ובמקביל לכך, סופות חורפיות קשות, גלי חום בקיץ ובעונות המעבר שמגבירות את עוצמת השריפות בעונות אלה. ד"ר זיו הדגיש שהתחממות האויר פירושה התגברות בעוצמתם של ענני הסערה, על התופעות הכרוכות בהן: ברד כבד; פרצי רוח קטלניים ושיטפונות בזק כגון אלה שפוקדים את מדבר יהודה.
בטקס נכחו גם נציגי המשפחות של אנשים שהיו חלק מהחוג ונפטרו ,אשר לזכרם מוענקת מלגה:
כיבדה אותנו בנוכחותה, הגב' נעמי לבנטל, אלמנתו של פרופ' דן לבנטל ז"ל, שעסק במחקר בתחום הגיאופיזיקה והתמחה בשיטות סייסמיות לחיפוש נפט בים. אנו מוקירים ומעריכים את פועלה לשמר את זכרו של בעלה באמצעות תרומה למלגה לתלמיד מחקר מצטיין כל שנה.
כן הגיעו כמידי שנה, אסתר וחנן כצמן ,הוריו של רפי כצמן ז"ל, תלמיד מחקר בחוג ואף ערכו היכרות עם דוריאן גולריז - זוכה המלגה ע"ש בנם.
השנה הוענקו מלגות הצטיינות לסטודנטים הבאים:
מלגה ע"ש כצמן - לדוריאן גולריז, תלמיד תואר שני בחוג, בתחום הגיאופיזיקה. דוריאן חוקר רעידות האדמה מתוך שאיפה להגיע להבנה מעמיקה יותר של תהליכים פיזיקליים-גיאולוגיים המתרחשים בתת הקרקע.
מלגה ע"ש לבנטל- לחני גייסט, דוקטורנטית בתחום הגיאופיזיקה. חני חוקרת היווצרות רצועות דפורמציה באבני חול, תופעה שמשפיעה על זרימת מים נפט או גז בסלע.
מלגה ע"ש רנה סמואלס-עופרן- לאדם אשל, תלמיד תואר שני בחוג שעוסק בתחום מחקר קרוב לתחום בו עסקה ד"ר רנה סמואלס עופרן שהייתה בצוות המחקר של פרופ' פנחס אלפרט. אדם מנתח שינויים באותות מאנטנות סלולריות כתוצאה מגשם לשימוש הידרולוגי באזורים צחיחים. חשיבות המחקר היא בחיבור שנעשה בין מקורות מידע שונים כדי לזהות שיטפונות. מקורות אלה כוללים: נתוני רדאר, נתונים מאנטנות סלולריות ונתונים מתחנות גשם בשטח.
באופן סמלי, השבוע קיבל פרופ' פנחס אלפרט ספר מקיף ובו פרק שלם על עבודת המחקר האחרונה של רנה, לפני שחלתה במחלת הסרטן והלכה לעולמה.
מלגות נוספות, מפירות הקרנות חולקו לתלמידים הבאים:
לתלמידי תואר שני : מעין הראל, מיכאל לוזובסקי, שי כץ ומעיין רוטשטיין.
לתלמידת תואר שלישי : לינס אוזן
לינס אוזן, תלמידת הדוקטורנט המצטיינת הציגה בהרצאה מרתקת את מחקרה על סופת אבק חריגה במזרח התיכון.
חשיבות המחקר היא בהצבה של מערכת "לידר" (LiDAR, Light Detection and Ranging) לראשונה בישראל שמאפשרת הדמאה של עומק שכבת העירוב באטמוספירה ברחבי הארץ. נתונים אלה לא היו בידינו לפני כן. ידע זה תורם להבנת התפשטות מזהמים באוויר ועשוי לסייע בתכנון ארובות בתחנות חשמל ובמפעלי תעשייה.